W sobotę 15 września 2018 roku w Sławoborzu odbyła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pn.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego” organizowany przez Lokalną Grupę Działania – „Powiatu Świdwińskiego”. W konkursie wzięli udział mieszkańcy członkowskich gmin: Sławoborze, Rąbino, Świdwin, Brzeżno i Połczyn-Zdrój oraz miasta Świdwin. Ponadto w imprezie uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia LGD oraz zaproszeni goście i mieszkańcy powiatu. Głównym zamierzeniem organizatora konkursu wpisującym się również w cele i działania statutu LGD i Lokalnej Strategii Rozwoju było promowanie obszarów wiejskich poprzez pobudzenie aktywności społeczności lokalnej, stworzenie możliwości zaprezentowania przez gminy swojego dotychczasowego dorobku kulinarnego oraz kulturalnego.

W konkursie kulinarnym wzięło udział 18 potraw.

Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 5 osób:

Sabina Strenk – Członek Zarządu Pomorskiego Banku Spółdzielczego w Świdwinie

Stanisław Tyszkiewicz - Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świdwinie

Dorota Pulnik – Przedstawiciel Nadleśnictwa Świdwin

Angelika Cudyk – Starostwo Powiatowe w Świdwinie - Wydział Promocji

dr Janusz Kawa - Szkoła Wyższa im. Pawła Włodkowica w Płocku

Każda potrawa oceniona była przez Jury w następujących kategoriach:
• smak potrawy/produktu
• wygląd potrawy/produktu
• oryginalność
• nazwa.

Praca jurorów nie należała do najłatwiejszych, gdyż uczestnicy konkursu przygotowali sporą ilość smacznej, tradycyjnej potrawy. W trakcie prac Komisji wszyscy zaproszeni goście, przy akompaniamencie zespołów ludowych degustowali tradycyjne potrawy i regionalne specjały.


Najważniejszą chwilą dla biorących udział w konkursie był moment ogłoszenia zwycięzców. Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:

I miejsce - Wioletta Surmiak - „Karkówka w coli”
II miejsce - Barbara Królak - „Zalewajka”
III miejsce - Katarzyna Kotowicz - „Sartu”


Wyróżnienia otrzymują :

  1. Jusiel Jolanta - „Kajzerki inaczej”
  2. Kucharzyk Renata - „Mini golonki z ziemniaczkami i kapustą”
  3. Marzena Herman - „Rolada z sera żółtego z nadzieniem”
  4. Bronisława Cwojdzińska - „Zupa dyniowa z grzanką”
  5. Kruzel Agata - „Mielone Agaty”
  6. Magdalena Sopyła - „Krokiety z kapustą, pieczarką i serem”
  7. Justyna Chorchos - „Gryczane bitki pod pierzynką”
  8. Mateusz Nowaczyk - „Placki z piersią kurczaka”
  9. Małgorzata Białous - „Baba ziemniaczana”
  10. Paulina Siubdzia - „Pierogi z soczewicą”
  11. Kamila Kosiorek - „Sałatka Jarzynowa”
  12. Szyderska Krystyna - „Zupa Cygańska”
  13. Anna Skwarek - „Zrazy wołowe zwijane”
  14. Niedziałek Zbigniew - „Naleśniki Eko”
  15. Zofia Kozieł - „Polędwiczki w sosie koperkowym”

Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękuje za wspaniałą zabawę i zapraszamy do udziału w następnej edycji.

 

 

Galeria zdjęć: