Drukuj

W sobotę 17 września 2022 roku w miejscowości Brzeżno odbyła się XI Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pt.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego” .

W konkursie kulinarnym oceniane było 11 dań konkursowych w następujących kategoriach:

Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z trzech osób:

1. Angelika Cudyk – Inspektor w Wydziale Promocji Starostwa Powiatowego w Świdwinie

2. Płk dypl. Bernard Wołujewicz – Zastępca Dowódcy 21. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie

3. Stanisław Tyszkiewicz – Kierownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Świdwinie

Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:

I miejsce - Pani Marcelina Żaczek - „Sakiewki rycerskie”

II miejsce - Pan Grzegorz Chołuj - „Tradycyjny wieprz opalony sianem z kurkami’’

III miejsce - Pani Marzena Herman - „Mielone ze słonecznikiem i świeżą papryką”.

Wyróżnienia otrzymały :

1. Pani Alina Wiśniewska - „ Kapuściana głowa"

2. Pani Aneta Romanowska - „Karkówka w sosie śmietanowo-serowym z prawdziwkami”

3. Pani Wioletta Surmiak - „Pałki ziemniaczane”

4. Pani Katarzyna Wyszyńska - „Karkówka kebab”

5. Pani Marianna Markiewicz - „Pierogi z orzechami włoskimi”

6. Pani Zofia Kozieł - „Galaretka drobiowa”

7.Uczniowie Salezjańskiej Szkoły Branżowej I Stopnia przy Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym im. Jana Pawła II w Rzepczynie - „Pierogi z karpiem”.

8. Przedstawiciele Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego im. Stefana Żeromskiego w Świdwinie - ,,Wędzonka Stefana’’

Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i wspaniałą zabawę.

Fotorelacja dostępna jest na portalu społecznościowym:  https://www.facebook.com/lgd.powiatuswidwinskiego

 strona