W sobotę 06 września 2025 roku w na Podzamczu w Świdwinie odbyła się już XIV Edycja Konkursu Kulinarnego pt.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania – „Powiatu Świdwińskiego”.
W konkursie kulinarnym oceniane było 10 dań konkursowych w następujących kategoriach:
- Smak i walory kulinarne wygląd potrawy/produktu
- Wygląd i estetyka podania nazwa
- Oryginalność i pomysłowość
- Trudność i pracochłonność przygotowania
Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 4 osób :
- Pan Paweł Wrotkowski – nauczyciel praktycznej nauki zawodu w technikum żywienia i usług gastronomicznych
- Marta Mac – Przedstawiciel Pomorskiego Banku Spółdzielczego w Świdwinie
- Pan Gulbas Grzegorz- Komendant Posterunku Straży Leśnej - zwalczanie szkodnictwa leśnego oraz ochrona mienia Nadleśnictwa - Nadleśnictwo Świdwin
- Pani Angelika Cudyk – Inspektor w Wydziale Promocji Starostwa Powiatowego w Świdwinie
Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:
I miejsce – KGW Modliszki w Wardyniu Dolnym - „Golonka w piwie z musztardą”
II miejsce - Pani Alina Wiśniewska - „Kaczka w kleksie z niespodzianką”
III miejsce – Pani Urszula Kornacka - „Pierogi z szarpaną wieprzowiną”
Wyróżnienia:
Pani Kamila Kolasińska - Bitka WP w sosie pieczeniowo – grzybowym”
Pani Nina Bramowicz - „Kurczak w sosie pomidorowym”
KGW w Powalicach- „Kartacze babki Zacharki w sosie z grzybów sezonowych z Powalickich lasów”
Pani Danuta Maduń - „Sałatka z grzybami marynowanymi z szynką i ziemniakami”
Pani Aleksandra Stępień - „Rolada drobiowa z pieczarkami i szpinakiem + półmisek warzyw”
Pani Danuta Pampuch - „Bigos Staropolski”
Pani Iwona Aftyka - „Naleśniki nadziewane”
Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie i wspaniałą zabawę.
Konkurs kulinarny został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Galeria zdjęć: https://www.facebook.com/share/v/17RRpKVkR4/







