Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania

W sobotę 9 września 2017 roku w Rąbinie odbyła się VII Edycja Konkursu Kulinarnego na najlepszy produkt lokalny pn.: „Kuchnia tradycyjna Lokalnej Grupy Działania –„Powiatu Świdwińskiego” organizowany przez Lokalną Grupę Działania – „Powiatu Świdwińskiego”. W konkursie wzięli udział mieszkańcy członkowskich gmin: Sławoborze, Rąbino, Świdwin, Brzeżno i Połczyn-Zdrój oraz miasto Świdwin. Ponadto w imprezie uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia LGD oraz zaproszeni goście i mieszkańcy powiatu. Głównym zamierzeniem organizatora konkursu wpisującym się również w cele i działania statutu LGD i Lokalnej Strategii Rozwoju było promowanie obszarów wiejskich poprzez pobudzenie aktywności społeczności lokalnej, stworzenie możliwości zaprezentowania przez gminy swojego dotychczasowego dorobku kulinarnego oraz kulturalnego.

 

W konkursie kulinarnym wzięło udział 16 potraw.


Potrawy biorące udział w konkursie oceniane były przez Jury składającego się z 3 osób:

1. Piotr Pakuszto – Wicestarosta Białogardzki
2. Anna Matuszyńska – Dyrektor Pomorskiego Banku Spółdzielczego w Świdwinie
3. Dorota Pulnik – Przedstawiciel Nadleśnictwa Świdwin

 

Każda potrawa oceniona była przez Jury w następujących kategoriach:
• smak potrawy/produktu
• wygląd potrawy/produktu
• oryginalność
• nazwa.

 

Praca jurorów nie należała do najłatwiejszych, gdyż uczestnicy konkursu przygotowali sporą ilość smacznego, tradycyjnego jedzenia. W trakcie prac Komisji wszyscy zaproszeni goście, przy akompaniamencie Zespołu Dąbrowiacy i Barwinok z Rusinowa (Gmina Świdwin), Zespół „Leszczyna” z Pęczerzyna (Gmina Brzeżno) - degustowali tradycyjne potrawy i regionalne specjały.


Najważniejszą chwilą dla biorących udział w konkursie był moment ogłoszenia zwycięzców. Jury konkursowe przyznało następujące miejsca:

 

I miejsce - „ Rolada serowa z mięsnym nadzieniem ” - p. Lech Lipka - zam. Berkanowo, gm. Świdwin
II miejsce - „ Kapuściane worki ” - p. Małgorzata Białous - zam. Kluczkowo , gm. Świdwin
III miejsce - „ Wiejskie pierożki Floriana ” - p. Florian Hyży - zam. Stary Przybysław , gm. Świdwin


Wyróżnienia otrzymują :


„ Pierogi z bobem ” - p. Zbigniew Niedziałek - zam. Stary Przybysław, gm. Świdwin
„Kaczka z czerwoną kapustą” - p. Aneta Nowak - zam. Koszanowo, gm. Brzeżno
„ Karkówka w warzywach ” - p. Marzena Herman - zam. Gmina Miejska Świdwin
„Galart” - p. Paulina Siubdzia - zam. Trzciana , gm. Sławoborze
„ Bigos Halinki ” - p. Halina Rajecka Szylak - zam. Wilczkowo, gm. Brzeżno
„ Ciasto ze szpinakiem ” - p. Dorota Kłosowska - zam. Biała Góra, gm. Rąbino
„ Chlebek wiejski ze smalczykiem i ogóreczkiem” - p. Magdalena Sopyła - zam. Smardzko, gm. Świdwin
„Szaszłyk mielony z warzywami ” - p. Krystyna Szyderska - zam. Przyrzecze , gm. Brzeżno
„Kurkowa zupa ” - p. Aneta Bies - zam. Berkanowo, gm. Świdwin
„Zapiekanka z piersi kurczaka z grzybami ( kurki ) i warzywami ” - p. Zofia Kozieł - zam. Biała Góra, gm. Rąbino
„ Pstrąg wędzony ” - p. Agata Kruzel - zam. Przyrzecze , gm. Brzeżno
„Kotlety ziemniaczane z farszem i sosem pieczarkowym oraz surówka z białej kapusty ” - p. Wioletta Surmiak - zam. Brzeżno, gm. Brzeżno
„Łazanki ” - p. Kamila Kosiorek - zam. Sławoborze, gm. Sławoborze

 

Wszystkim uczestnikom i gościom serdecznie dziękuje za wspaniałą zabawę i zapraszamy do udziału w następnych edycjach.

  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_02
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_03
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_04
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_05
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_06
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_07
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_08
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_09
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_10
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_11

  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_12
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_13
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_14
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_15
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_16
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_17
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_18
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_19
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_20
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_21

  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_22
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_23
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_24
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_25
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_26
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_27
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_28
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_29
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_30
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_31

  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_32
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_33
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_34
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_35
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_36
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_37
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_38
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_39
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_40
  • Kuchnia_tradycyjna_Lokalnej_Grupy_Działania_41